31 Ocak 2014 Cuma

Kimya Deneyleri- Karışımlar, Karışımların Ayrılması


      

DENEY NO:  2

DENEYİN ADI:  Karışımlar, karışımların ayrılması

DENEYİN AMACI: Bu deneyimizin amacı karışımları ayırma yöntemlerini gözlemleyip öğrenmektir.


TEORİK BİLGİ:
Tabloda görüldüğü gibi madde 2 gruba ayrılır.Bizim ilgileneceğimiz kısım karışımlar kısmıdır.

Saf madde:Birden fazla elementin belirli oranlarda bir araya gelerek,kendi özelliklerini kaybederek oluşturdukları yeni saf maddeye denir.

Karışım:iki ya da daha fazla saf madde çeşidinin karışması ile oluşmuş madde topluluklarına karışım denir.Belirli bir oran şart değildir isteğe bağlı oranlarda yapılır.

1.)Homojen karışım:madde dağılımı ve özellikleri her yerinde aynı olan karışımlardır.

a.)çözeltiler:çözünen saf maddenin çözücü içerisinde homojen olarak dağılması sonucu oluşur.

Örnekler:

Katı-katı çözeltisiàAlaşım(tunç,pirinç)
Katı-sıvı çözeltisiàTuzlu su,şekerli su
Sıvı-sıvı çözeltisiàAlkollü su(kolonya)
Sıvı-gaz çözeltisiàGazoz
Gaz-gaz çözeltisiàHava

İki çeşit çözelti vardır.
**Seyreltik çözelti:Çözücüsü çok olup,çözüneni az olan çözeltidir.
**Derişik çözelti:Çözücüsü az olup,çözüneni az olan çözeltidir.

2.)Heterojen karışımlar:Madde dağılımı ve özellikleri her yerinde aynı olmayan karışımlardır.

a.)Emülsiyon:sıvı-sıvı heterojen karışımların özel adıdır.örnek;zeytinyağı-su

b.)Süspansiyon:katı sıvı heterojen karışımların özel adıdır.örnek;tebeşir tozu-su

Karışımları Ayırma Yöntemleri

eleme:değişik büyüklüklere sahip parçacıkları ayırmak için kullanılan yöntemdir.

Süzme:bir sıvı ile sıvı içinde bulunan tanecikleri ayırmak için kullanılan yöntemdir.su içindeki toprağın süzülmesi örnek verilebilir.

Yüzdürme:bir sıvı içinde katı taneciklerin zamanla dibe çökerek ayrıştırılmasını sağlayan yöntemdir.çamurlu su bekletildikten sonra çamur dibe çöker,su yukarıda kalır.

Çözme:tuz,şeker,soda gibi çözeltilerdeki çözünen maddeler kristallendirme ile çözeltiden ayrılabilir.madde kaynatılarak yoğun derişik çözelti haline geldiğinde alınır ve süzülerek eski haline geldiği gözlemlenir.

Mıknatısla ayırma:mıknatısın çektiği ve ya magnetik özellik gösteren madde parçacıkları bulundukları ortamdan mıknatıs yardımı ile ayrıştırılabilir.

Damıtma:sıvı-sıvı karışımlarını ayırmak için kullanılan bir yöntemdir kaynama sıcaklıklarının farklı olmasından yararlanılır.

KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER

**mıknatıs
**demir tozu
**kum
**tuz
**su
**beherglas(100 ml)
**süzgeç kağıdı
**huni
** baget
**doğalgaz
**sac ayağı
**bunzen beki

DENEYİN YAPILIŞI:

Bir miktar  yemek tuzu bir miktar kum ve bir miktar demir tozu 100 ml beher içinde iyice karıştırılır. Karışım temiz bir kağıt üzerine dökülür ve içerisinde mıknatıs gezdirilir.Mıknatıs üzerinde toplanan demir tozları başka bir kağıt üzerine alınır.

              
Geride kalan karışım içinde 50 ml saf su bulunan 100 ml beher içine alınır be bagetle karıştırılarak iyice çözülür. Karışımın hepsinin çözünüp çözünmediği kontrol edilir ve oluşan çözelti süzülür.

                  

Süzgeç kağıdı üzerinde kalan kum tanecikleri de ayrıştırıldıktan sonra beher içindeki çözeltiyi de kaynatırız.Ve son olarak da su buharlaşır ve yemek tuzunu da ayrıştırmış oluruz.Tuzu elde ederiz.

              

                             


DENEYİN SONUCU:
Deneyin sonucunda  karıştırdığımız demir tozu, kum ve tuzu ayırma yöntemleriyle ayırdık.Başta mıknatıslama yöntemi, süzme yöntemi ve buharlaştırma yöntemini kullandık.
KAZANIMLAR:
Karışımların nasıl ayrışacağına dair bilgi edinmiş olmamız ve bunu uygulamaya geçirmiş olmamız bunları günlük hayatta kullanacağımızı garantilemiştir.Örneğin nemlenmiş bir tuzu atmak yerine geri dönüşümünü nasıl sağlayacağımızı öğrenmiş durumdayız.

Suyla karışmış olan sıvı yağı öylece ocağa koyup etrafa sıçramasını seyretmek yerine sıvı yağı sudan arındırma yöntemini uygulamamız gerektiğini artık biliyoruz.


DENEYİN YORUMU:

Deneyin sonucunda  karıştırdığımız demir tozu, kum ve tuzu ayırma yöntemleriyle ayırdık.Başta mıknatıslama yöntemi, süzme yöntemi ve buharlaştırma yöntemini kullandık.
Başta ıslak kum kullandığımız için demir tozunu ayırmakta zorlandık.
Demir tozlarının mıknatıs tarafından çekilme nedeni; demirin paramagnetik bir madde olmasıdır. Mıknatısın çekemediği maddeler de diamagnetik maddelerdir.
Yemek tuzunun suda çözünüp,kumun çözünmemesinin nedeni ise;suyun polar yapıda olmasıdır. Polar yapılar;polar yapıları, apolar yapılar; apolar yapıları çözer.Yemek tuzu da polar yapı gösterdiği için su içinde çözündü. Kumun ise böyle bir yapısı olmadığı için suda çözünemedi.

Paramıknatıs ya da Paramanyetik cisimler bağıl manyetik geçirgenlikleri 1'den büyük olan maddelerdir. Ferromıknatıs maddelerin tersine sadece manyetik alanla manyetizasyonlarını koruyabilirler.
Curie ısısından sonra (TC) ferromıknatıslar da paramıknatıs gibi davranırlar.
Paramanyetik ozellige sahip baslica element ve bilesikler sunlardir:
1a grubundan: Sodyum
2a grubundan: Magnezyum , Kalsiyum , Stronsiyum , Baryum
3a grubundan: Alüminyum
Diger gruplardan Platin , Uranyum


Ferromanyetik maddeler: Bağıl manyetik geçirgenlikleri 1’den çok büyük olan maddelerdir. Sadece demir, nikel ve kobalt oda sıcaklığında ferromanyetiktir. Bunları içeren alaşımların çoğuda ferromanyetik özellik taşır (Alnico, Sm-Co, Sm-Fe, NdFeB gibi). Curie ısı derecesinden (TC) sonra ferromanyetik özelliklerini kaybederek paramanyetik özellik kazanırlar.
Bu tür maddeler mıknatıs, elektrik motoru, jeneratör, trafo ve sabit disk gibi araçların yapımında kullanılır.

Verilerin Hesaplanması:

Örneğin mıknatıs bakırı demire göre daha az çeker bunun sebebi yarı dolu orbital sayısıdır.Öyle ki bakırın yarı dolu orbital sayısı 1 dir demirin yarı dolu orbital sayısı 4 tür.(bakırın AN=29,demir AN=26)

Demirin elektron dağılım düzeni :
26Fe : (1s2)  (2s2 2p6) (3s23p6)  (4s2) (3d6)
Nikelin elektron dağılım düzeni :
28Ni : (1s2)  (2s2 2p6) (3s23p6)  (4s2) (3d8)
Kobaltın elektron dağılım düzeni :
27Co : (1s2)  (2s2 2p6) (3s23p6)  (4s2) (3d7)

Eşleşmemiş Elektron :
   Elektron dağılım düzeninde son orbitalin için tam dolu değilde yarı doluysa eşleşmemiş elektron çiftidir.

SU
Suyun molekül yapısı
Su, H2O molekül yapısında bir inorganik maddedir. 
Su molekülü, merkezinde bir oksijen atomu, iki köşesinde birer hidrojen atomu, diğer iki
köşesinde ortaklanmamış elektron çiftleri bulunan bir düzgün olmayan dörtyüzlü şeklindedir;
H O H bağ açısı 104,5
o
’dir:
Su molekülü, dipol karakterdedir; çevresindeki elektrik yükü dağılımı üniform değildir. Su
molekülünün oksijen tarafı elektronlardan zengindir ve lokal bir negatif (−) yüklü bölge
oluşturur; hidrojen tarafı da elektronlardan fakirdir ve lokal bir pozitif (+) yüklü bölge
oluşturur:
Su molekülleri, dipol karakterde oluşları nedeniyle hem katı halde hem de sıvı halde iken,
birbirlerine hidrojen köprüsü bağlarla bağlanma yeteneğindedirler; bir su molekülünün bir
hidrojen çekirdeği ile bir başka su molekülünün ortaklanmamış elektron çiftleri arasında,
karşılıklı elektrostatik reaksiyonla bir hidrojen bağı oluşur:
Su moleküllerinin buzda %100’ü, oda sıcaklığındaki suda %70’i, 100
o
C’deki suda %50’si
hidrojen bağlarıyla art arda birbirlerine bağlanmışlardır:

KAYNAKÇA:
                                     
sınav dergisi dershaneleri öss konu anlatımlı kitabı

1 yorum:

  1. kazanımlar kısmının olması çok iyi cok tesekkurler :D

    YanıtlaSil